Vi bliver hurtigere trætte om vinteren

Forstå årsagen til vintertræthed og vinterdepression

 

Af Klinisk Diætist Klaus Frobenius ved Klinik for Helbred og Sundhed

 

Når julelysene igen slukkes til januar, og aftenerne endnu er tidlige og mørke, kan det føles som om man vandrer rundt i en slags vågen vinterdvale. Man gaber kæberne af led allerede kl. 19, for der har det været mørkt i mange timer. Og kl. 21 kigger man opgivende på uret og bliver stædigt hængende foran fjernsynet, fordi man synes det er for tidligt at gå i seng, selvom man har nikket til filmen længe.

Kender du det? Så er du lige så almindeligt vintertræt som mange andre danskere. De fleste af os bliver nemlig hurtigere trætte om vinteren, da lysmængden mindskes på den nordlige halvkugle i takt med at dagene afkortes og nætterne bliver længere. Hører du desuden til de 5-10% af den danske befolkning, der lider af vinterdepression, så kender du alt til grå og triste vinterdage.

Læs med her og bliv klogere på hvorfor vi bliver så trætte om vinteren, og få 4 råd til at komme din vintertræthed til livs.

 

Hvorfor bliver vi vintertrætte?

Vores indre biologiske ur, der styrer vores døgnrytme og blandt andet fortæller os hvornår vi skal sove, påvirkes især af to hormoner – nemlig melatonin og serotonin.

Melatonin gør os søvnige og trætte, og er med til at igangsætte den del af vores døgnrytme, hvor vi skal sove. Melatonin dannes i hjernen og udskilles i høj grad, når det er mørkt. Derfor danner hjernen mindre melatonin om sommeren, hvor dagene er lange og vi får masser af lys. På samme vis laver vi meget melatonin om vinteren, hvor dagene er mere mørke.

Serotonin kender vi også som et af hjernens egne lykkehormoner. Det er dog et signalstof, der blandt andet gør os vågne og glade. Som du nok har gættet, er dannelsen af serotonin i hjernen helt modsat af melatonins. Serotonin dannes i højere koncentrationer med stigende lysmængde – dvs. vi påvirkes af mere serotonin om sommeren end om vinteren.

Der er altså en god forklaring på, hvorfor vi er så trætte om vinteren. Vi er nemlig helt fysiologisk under hormonernes kontrol; vi er mere trætte om vinteren, hvor vi påvirkes meget af melatonin og kun lidt af serotonin. Man mener også, at det lave niveau af lykkestoffet, serotonin, er en del af grunden til at nogle mennesker får en vinterdepression.

 

Det går ikke kun ud over energien

Du har nok også lagt mærke til, at du har behov for at sove mere om vinteren end om sommeren – og det er som sagt helt normalt. Ofte hænger et større søvnbehov også sammen med mindre energi og overskud i løbet af dagen.

Det er dog ikke kun energien, det går ud over. Mange føler også, at de har behov for at spise mere, og særligt øges lysten til søde sager. Det kan sandsynligvis forklares ved, at kroppen forsøger at hente energi andetsteds fra, og man kan derfor føle sult, selvom man faktisk ikke har behov for at spise. Dette kan for nogle personer føre til en uønsket vægtøgning. Der er altså tale om lidt signalforvirring, og er du opmærksom på det og bevidst om at give kroppen ro og hvile til at lade op uden de tomme kalorier, kan du undgå den store vægtøgning.

Mange personer oplever også, at de bliver nedtrykte og triste. Det er der flere årsager til – blandt andet den mindre mængde lys, som resulterer i at vi påvirkes mindre af lykkestoffet, serotonin. Men også en manglende energi og en eventuel vægtøgning kan gøre, at vi føler os triste. Hører du ovenikøbet til den gruppe af danskere, der døjer med vinterdepression hvert eneste år, oplever du sikkert ovenstående i en særlig høj grad. For nogle personer kan vintertristheden blive så slem, at de isolerer sig og undgår alle sociale situationer. Det hjælper heller ikke på humøret, og der er pludselig skabt en ond cirkel.

 

Hvordan bryder du så den onde cirkel af vintertræthed?

Vinterdepression er ikke en medicinsk diagnose, så der findes ingen medicinsk behandling. Der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at bryde den onde cirkel med vintertristhed og vintertræthed.

Lad batterierne op

Sørg for at få den mængde søvn, du har behov for. Hvis kroppen er træt kl. 21, vil den også have gavn af de ekstra timer, du kan få ud af at gå tidligt i seng. Snup også gerne en morfar i løbet af dagen, hvis du har behov for det (og kan).

Gå lange ture hver dag

Motion, og særligt udendørs i naturen, har en beviselig positiv effekt på depression. Sørg derfor for at komme ud i mindst en time hver dag, mens det er lyst. Husk, at motion ikke behøver at blive et uoverskueligt projekt. En lang gåtur i strandkanten eller i skoven er lige så gavnligt for dit helbred – både det mentale og det fysiske.

Spis sundt

Selvom lysten til søde sager og junk food er højere end til grøntsager, gavner det dig ikke på den lange bane. Din krop har brug for andet end hurtige kalorier, så prøv om du ikke kan begrænse mængden af både de søde og fede fristelser. Find ud af hvilke sundere fødevarer, som du kan overskue at lave mad af, og ikke mindst kan lide at spise. Husk, spiser du generelt sundt efter de 10 kostråd, er der også plads til at ‘synde’ lidt ind imellem. Tingene behøver ikke være ‘sort – hvide’.

Lys dit hjem op

Det er som sagt humlen i problemet – manglende lys. Så øg mængden af lys i dit hjem, så meget som muligt – op med gardinerne og tænd en lampe eller to mere. Mange har også god effekt af lysterapi, hvilket er en god anledning til at smide benene op en halv times tid og hvile foran en lysterapilampe. Du skal bruge en lampe, der kan lyse med 10.000 lux. Måske skal du endda forkæle dig selv med en tur sydpå, og lade dine batterier op i solen på Gran Canaria?

 

 

Så vær lidt ekstra god ved dig selv her i vintermørket, og glæd dig over at dagslyset allerede begynder at tiltage igen fra d. 22. december.